Ponedeljak 10.10.2011.
14:58
Vestionline

Tajvan odbacio ujedinjenje sa Kinom

"Mi smo za status kvo 'bez ujedinjenja, bez nezavisnosti i bez primene sile'", izjavio je predsednik Tajvana povodom obeležavanja stogodišnjice kineske revolucije koja je počela 10. oktobra 1911. godine, kada je svrgnuta carska vlast.

Status kvo je "u velikoj meri smanjio tenzije i na jednoj i na drugoj strani i dobio podršku međunarodne zajednice", rekao je Ma Jing-džeu na komemoraciji u Tajpeju.

Tajvan ne želi ujedinjenje sa Kinom: Hu Đintao

Kineski predsednik Hu Đintao pozvao je juče na ujedinjenje Kine i Tajvana na obeležavanju stogodišnjice od kineske revolucije. Obraćajući se najvišim zvaničnicima kineske komunističke partije, među kojima je bio i bivši predsednik Đijang Cemin, Hu je odbacio mogućnost da Kina prizna nezavisnost Tajvana.

"U najvećem i osnovnom interesu kineskog naroda, a i naših sunarodnika sa Tajvana bilo bi ponovno ujedinjenje (Kine i Tajvana) na miran način", rekao je kineski predsednik, dodajući da Kina "mora da pojača svoje protivljenje nezavisnosti Tajvana", ali i da "ojača saradnju i razmenu među sunarodnicima s obe strane".

Tajvan je de fakto stekao nezavisnost nakon okončanja građanskog rata 1949. godine, ali Peking to ne priznaje i smatra to ostrvom odmetnutim delom svoje teritorije. Posle izbora predsednika Ma Jing-džeua 2008. godine koji je pristalica jačanja veza s Kinom, odnosi Peking i Tajpeja su ipak bolji nego ikada do sada.

Kina je glavni trgovinski partner Tajvana i prva destinacija tajvanskih investitora. Kina bez mnogo pompe obeležava narodnu pobunu iz 1911. u kojoj je svgnuta sa vlasti dinastiju Đing i okončalo Kinesko carstvo staro više hiljada godina. Međutim, već krajem 1920-ih godina došlo je do sukoba između Kuomintanga (Nacionalne partije kineskog naroda) i novoformirane (1921) Komunističke partije. Izbio je građanski rat koji se završio 1949. godine pobedom komunista, i bežanjem pristalica Kuomintanga na Tajvan.

2024 © - Vesti online