Ponedeljak 10.10.2011.
11:30 >> 15:23h
Vestionline, B92

Koha ditore: Srbija u sredu kandidat za EU

Kosmet, navodno, ne predstavlja prepreku da Srbija dobije status kandidata

List navodi da, po mišljenju Evropske komisije, Kosovo ne predstavlja prepreku da Srbija dobije status kandidata, ali Nemačka, Velika Britanije i neke druge članice EU imaju drugačiji stav.


S druge strane, Francuska i Italija smatraju da Srbija zaslužuje status kandidata.

Malović očekuje status kandidata

Ovde potpis

Ministarka pravde Snežana Malović očekuje pozitivan izveštaj Evropske komisije o kandidaturi Srbije zbog efikasnijeg obračuna države sa korupcijom i kriminalom.

Ona je ocenila kao zlonamerne pojedine kritike da su poslednje akcije na suzbijanju korupcije preduzete u cilju predizborne kampanje, ukazujući da je jedan od prioriteta i ciljeva na kojima je formirana Vlade Srbije upravo borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Takve kritike žele da degradiraju sve što je postignuto u prethodnom periodu tokom kog je pokrenuto niz krivičnih postupaka i zaplenjeno preko 300 miliona evra imovine proistekle iz kriminala, što sve govori u prilog tome da su kritike zlonamerne", rekla je ministarka novinarima posle otvaranja Godišnjeg savetovanja sudija Srbije na Zlatiboru.

Obraćajući se učesnicima dvodnevnog savetovanja, Malović je poručila da u budućem periodu stručnost i efikasnost rada pravosudnih organa mora dobiti puni smisao - da svaki građanin Srbije mora osetiti da mu je pravda dostupna i da do nje dolazi u razumnom roku.

Ona je ocenila da je u proteklih godinu dana efikasnost gotovo svih sudova povećana. "Pravosuđe je dokazalo da ima sposobnost da donese presude u najosetljivijim slučajevima i da se odupre svakoj vrsti pritiska. Ohrabrujem vas da nastavite takav trend", rekla je ministarka pravde i izrazila uverenje da će deliocima pravde u tome pomoći i sva zakonska rešanja koja pojednostavljuju postupanje i ubrzavaju proces suđenja, kao što su dva, kako je rekla, kapitalna zakona, Zakonik o krivičnom postupku i Zakon o parničnom postupku.


Prema njenim rečima, iako reforma pravosuđa daje prve rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala, ostaje obaveza da se čine i dodatni napori da se sa tom pošasti "obračunamo po svaku cenu".

"Sankcija, ali i preventivno delovanje osnove su za uspešnu borbu. Vaša uloga u tome je od presudnog značaja. Kada se postigne društveni konsenzus u zajedničkoj borbi protiv ovih pojava, onda se očekuje da konačan udarac zadate upravo vi", poručila je Malović sudijama.
Godišnje savetovanje sudija Srbije u organizaciji Vrhovnog kasacionog suda počelo je danas na Zlatiboru.

2020 © - Vesti online