Ponedeljak 10.10.2011.
13:03
B. Simonović - Vesti

Džomića proteruju iz Crne Gore

GLEDAJU ME KAO KRIMINALCA: Velibor Džomić

- Od marta ove godine izložen sam, kao i drugi sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, svojevrsnom šikaniranju i planskom progonu od strane pojedinih ideoloških ostrašćenika MUP-a Crne Gore i to na verskoj i nacionalnoj osnovi - kaže za "Vesti"protojerej Džomić.

- MUP Crne Gore mi je u martu ove godine u furioznom postupku poništio važeću ličnu kartu, uz ignorisanje činjenice da u Crnoj Gori živim punih 17 godina.

Džomić je potom, poštujući zakonsku proceduru, 12. jula ove godine, podneo zahtev za odobrenje privremenog boravka, navodeći kao osnovni razlog spajanje porodice, onako kako to zakon propisuje za strance, uveren da u potpunosti ispunjava sve uslove.


Umesto u roku od 20 dana, kako to zakon predviđa, odgovor je dobio tek pre dva dana.
- U rešenju piše da mi je zahtev odbijen kao neosnovan - kaže Džomić.

- To znači da je Ljiljana Dapčević, načelnik Odeljenja za upravne poslove crnogorskog MUP-a, kao potpisnik rešenja, utvrdila da nisam oženjen, iako jesam, da moja supruga, lekar specijalista u podgoričkom Domu zdravlja, nema odobren boravak, iako ima, da nemam porodicu, iako imam, da mi dete ne pohađa školu u Podgorici, iako od rođenja živi i školuje se u Crnoj Gori, da nemam sredstva za izdržavanje, iako imam, da nemam zdravstveno osiguranje, iako imam, da nemam obezbeđen smeštaj, iako imam...


Sve dokaze koji ovo nepobitno potvrđuju, Džomić je, kako tvrdi, uredno priložio uz zahtev, a urađeno mu je čak i takozvano biometrijsko snimanje.


Obrazlažući ovu, najblaže rečeno, čudnu odluku, Ljiljana Dapčević je za crnogorske medije kazala da su u pitanju razlozi "nacionalne bezbednosti", ne navodeći pri tom nijedan od tih razloga, jer se, kako je kazala "razlozi koji se tiču nacionalne bezbednosti - ne obrazlažu".

Svrstali me među teroriste


- Mimo suda, sudskog postupka, izvedenih dokaza i pravosnažne presude, MUP Crne Gore proglasio me je "nacionalnim neprijateljem" i kao pravoslavnog sveštenika, koji nikada nije ni osuđivan ni prekršajno kažnjavan, svrstao me među teroriste, narko-dilere i druge vrste opasnih kriminalaca - veli gnevni protojerej Džomić i najavljuje da se neće tako lako odreći svojih građanskih prava, ni kao čovek ni kao sveštenik, da ga neće zaplašiti birokrate kojima je važnije da ugode pojedinim moćnicima nego da poštuju zakon.

 

2024 © - Vesti online