Ponedeljak 10.10.2011.
04:53
B92

Nisu kod nas, bugarske vagone prodali lopovi?

I pored toga što niko ne može da uđe u trag bugarskoj kompoziciji, čija dužina premašuje pet kilometara, vicepremijer susedne zemlje tvrdi da su njihovi vagoni kod nas.

"Nestali vagoni pronađeni su u Srbiji i država će tražiti način da ih vrati" , izjavio je Simeon Đankov, bugarski vicepremijer i ministar finansija.

Nije voz dugme da se tako lako zagubi

U "Železnicama Srbije“ ističu da se sporni vagoni ne nalaze na našim prugama i da takvo "pojačanje“ iz Bugarske svakako ne bi ostalo neprimećeno, s obzirom na to da na srpskim prugama ima ukupno 70 putničkih i 2.000 teretnih vagona.

U "Železnicama Srbije“ tvrde da im kolege iz Bugarske nisu uputile nikakv zvaničan dopis, zahtev ili ih na bilo koji način obavestili o nestalim vagonima.

Bugari zapravo ne znaju koliko im tačno vagona fali - Jordan Nedev, izvršni direktor "Bugarskih državnih železnica“, tvrdi da je reč o 608 vagona, Ivajlo Moskovski, ministar transporta, kaže da ih je 1.000, dok sindikati govore o 1.200.

Još manje znaju u kom periodu su vagoni nestali. Ali, da nedostaju utvrđeno je prilikom inventarisanja "Teretnog prevoza“ u BDŽ. Naime, plan je bio da se prodajom starih vagona u staro gvožđe podmire neke obaveze.

Kako se pretpostavlja, prava istina je da su zapravo lopovi u Bugarskoj isekli i prodali vagone, a da je "prebacivanje lopte“ na Srbiju samo sredstvo da se afera zataška.

Pozadinu celog slučaja trebalo bi da rasvetli istraga, koju sindikati zahtevaju od bugarskog premijera.

"Nemoguće je da makar jedan vagon nelegalno uđe u našu zemlju" , navode u "Železnicama Srbije“. "Svaka kompozicija, svaki vagon pojedinačno mora da ima papire i mora da prođe carinsku i graničnu proceduru. Od kolega iz Bugarske nismo dobili ni zahtev ili molbu da im pomognemo da se slučaj rasvetli.

Svakog meseca naše stručne službe, saobraćajne i bezbednosne, imaju sastanke sa kolegama iz Bugarske. Ni na jednom takvom skupu nije bilo reči o tome. Očigledno je to neki njihov interni problem".

2022 © - Vesti online