Ponedeljak 10.10.2011.
02:12
Blic

Prag: "Kosovo je Srbija" za Havelove goste

Stojeći mirno sa razvijenim transparentom duž ulice ka nekadašnjoj crkvi svete Ane u Pragu gde je počelo redovno okupljanje intelektualaca sa svih strana sveta, članovi češkog "Udruženja prijatelja Srba na Kosovu" protestovali su što je jedna od glavnih zvanica Foruma 2000 predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Demonstracije je organizovao poslanik čeških opozicionih socijaldemokrata Jaroslav Foldina, a nekoliko desetina demonstranata držali su i transparente koji upozoravaju na bujanje organizovanog zločina na Kosovu.

Upravo o organizovanom zločinu i korupciji na forumu će u jednom od panela govoriti Atifete Jahjaga

.

"Na Kosovu se gaze međunarodne rezolucije i ljudska prava. Isteruju se Srbi. Čini nam se da se o tome ne razgovara", kazao je novinarima jedan od demonstranata Vit Dvoržak.

Demonstracije će češki prijatelji Srba na Kosovu održati i u utorak ispred palate Zofin u kojoj se održava radni deo foruma u vreme istupanja Jahjage.

Tradicionalno okupljanje umnih glava sveta - intelektualaca, naučnika, državnika, aktivista za ljudska prava, filozofa, teologa, crkvenih velikodstojnika u debati o izazovima savremenog sveta Vaclav Havel organizuje još od 1997. godine kada je bio još predsednik Češke.

Tema ovog 15. jubilarnog foruma od 9. do 11. oktobra je pravna država i demokratija sa posebnim naglaskom na problem organizovanog kriminala i korupcije.

Svoje tematske panel blokove u okviru opšte teme imaju ove godine Belorusija, Rusija, arapske zemlje, Azija i zapadni Balkan.

2024 © - Vesti online