Nedelja 09.10.2011.
23:39
Srna

Libija: Ustanici zauzeli bolnicu

Vojska zauzela jedno od značajnijih Gadafijevih uporišta u Sirtu
 

"Pokušavamo da evakuišemo bolesne i ranjene", rekao je Salah Mustafa, komandant vladinih snaga. On je dodao da je Gadafijeva milicija pobegla, a da su se neki preobukli u lekare, javlja Rojters.

Oko 15 Gadafijevih lojalista izvedeno je iz bolnice dok su ih vojnici nove vlade udarali i gurali.

Pobunjenici su se danas "zaletali" tenkovima u barikade koje su oko položaja postavili Gadafijevi borci, u očajničkom pokušaju da ubrzaju tok bitke, kojoj se uprkos stravičnoj artiljerijskoj vatri, bombardovanju NATO i humanitarnoj katastrofi koja već nedeljama vlada u gradu, ne vidi kraj.

Ustanici, koji već više od mjesec dana napadaju Gadafijeviv rodni grad, ostali su bez dobrih ideja kako da probiju linije odbrane i unište poslednji ozbiljni bastion otpora, pa su u poslednja 24 časa pokrenuli nekoliko acija, koje se bez preterane dileme mogu nazvati samoubilačkim.

U poslednjem od takvih napada, ustanici su prošle noći tenkom T-55 pokušali da probiju zid koji okružuje univerzitetski kompleks, nadajući se da će tone metala i eksploziva uspjeti tamo gdje sati bombardovanja nisu dali ozbiljniji rezultat. Napad nije uspeo.

Broj mrtvih na obe strane meri se stotinama, dok je praktično nemoguće proceniti koliko je civila stradalo u 50 dana dugoj opsadi, ali su zvaničnici Crvenog krsta, koji su uspeli da stignu do bolnice, stanje u toj ustanovi opisali kao katastrofalno.

2024 © - Vesti online