Petak 25.12.2009.
10:48
Vestionline

Objavljen snimak zarobljenog Amerikanca

Foto: Arhiva

Redov Bo Robert Bergdal (23), koji je nestao 30. juna u provinciji Paktika, prvi je američki vojnik zarobljen u Avganistanu od početka invazije koalicionih snaga na tu državu, 2001. godine, preneli su zapadni mediji.

Na snimku, čija verodostojnost još nije potvrđena, prikazan je muškarac u američkoj uniformi, ispod koga stoji natpis "Ratni zarobljenik: Bo Robert Bergdal", kako mirno govori i ne deluje kao da je pod prinudom.

 

Bo Robert Bergdal

 

Ekstremisti su prethodno objavili video-snimak Bergdala nekoliko sedmica pošto je zarobljen, na kome je delovao uplašeno.

On na snimku upoređuje način na koji se sa njim postupa sa izveštajima o zlostavljanju pritvorenika u zatvorima koje su držale američke snage.

"Bez prekida sam tretiran kao ljudsko biće sa dostojanstvom. Niko mi nije oduzeo odeću, niti me slikao nagog. Na mene nisu lajali psi, niti me ujedali, kao što je moja država činila sa muslimanskim zatvorenicima u zatvorima koje sam pomenuo", rekao je on.

Vojnik napada američke zvaničnike koji vode zemlju u "iste rupe u koje Amerika iznova i iznova upada, bilo da je to Vijetanam, Japan, Nemačka, Somalija, Liban, Irak...i sada Avganistan".

"Ovo će biti novi Vijetnam ukoliko američki građani ne ustanu i zaustave sav ovaj besmisao", poručio je on.

Kako je saopštio Pentagon, redov Bergdal iz Kečuma, u saveznoj državi Ajdaho, služio je u provinciji Paktika, na istoku Avganistana, u pešadijskom puku, čija se baza nalazi na Aljasci.  

2024 © - Vesti online