Petak 25.12.2009.
08:04
RTS

Medvedev otpušta 20 odsto policije

Loši policajci više neće raditi u Rusiji
Medvedev je potpisao naređenje za otpuštanje gotovo 20 odsto zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. To ministarstvo trenutno broji više od milion i dvesta hiljada zaposlenih, pa će se na listi za otkaz naći skoro 240.000 službenika i policajaca.


Ova mera će pojednostaviti strukturu ministarstva, a predviđeno je da se do početka 2012. godine završi sa reformom, saopštio je Kremlj.


Reformom je predviđeno smanjenje broja odeljenja ministarstva, broja visokih policijskih zvaničnika u ruskim provincijama, promene pravila za prijem novih policajaca i institucionalne mere za borbu protiv korupcije u policiji.


Borci za ljudska prava kažu da ruska policija redovno koristi metode kao što su ucene i mučenje. Kritičari su optužili ovo ministarstvo da je stvorilo sistem u kojem su novčane nagrade i unapređenja često zasnovani na rezultatima u borbi protiv kriminala koji se lako mogu lažirati i zloupotrebiti.


Medvedev navodi da Rusija želi dobre političke i ekonomske odnose sa Ukrajinom. Istovremeno, Rusija i Gruzija najavile su da će u Martu ponovo otvoriti granični prelaz zatvoren 2006. godine zbog nastojanja Gruzije da se približi Zapadu.

2024 © - Vesti online