Nedelja 09.10.2011.
06:18
Vestionline

SAD: Virus napao bespilotne letelice

Virus je prvi put otkriven pre gotovo dve nedelje, ali su svi pokušaji vojske da ga ukloni bili bezuspešni - on se navodno ponovo pojavi svaki put kada bezbednosni stručnjaci vojske pokušaju da ga obrišu. Stvar je, između ostalog, inficirala sisteme sa poverljivim podacima, ali još uvek nije poznato da li su oni negde i prosleđeni.

Gde bi leteo "Predator" pod komandom hakera?

Do infekcije je došlo u posebno osetljivo vreme kada mnoge vojske sveta, uključujući i Pentagon, sve više ulažu u odbranu od informatičkih napada.

Ona takođe skreće pažnju na činjenicu da američke bespilotne letelice nemaju neke posebne sisteme enkripcije video signala kojeg šalju trupama na zemlji, što je kulminiralo otkrićem desetina sati snimaka s kamera "Predatora" i "Reapera" na kompjuterima iračkih gerilaca pre par godina.

Postavlja se pitanje koliko će biti potrebno da neko pronađe način kako da upadne u sistem udaljenog upravljanja letelicama i preuzme kontrolu nad njima?

Kako god bilo, američka vojska je odbila da zvanično komentariše ove navode "jer bi to moglo da pomogne onima koji pokušavaju da istraže ili napadnu njihov sistem", dok je spomenuti insajderski izvor napomenuo da za sada niko ne paniči jer među stručnjacima vlada mišljenje da je virus "dobroćudan".

2024 © - Vesti online