Nedelja 09.10.2011.
03:17
B92

Mađarski grof tuži zbog restitucije

Grb kuće Česneki

Mađarski ogranak organizacije "Hjuman rajts voč" navodi da Česneki ne može da podnese zahtev za kompenzaciju imovine koju su konfiskovale komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata jer srpski zakon o restitutuciji, kako je saopšteno, diskriminiše Mađare.

Prema Zakonu o restituciji, lica koja su pripadala mađarskim vojnim snagama od 1941. do 1945. godine i njihovi potomci isključeni su iz procesa kompenzacije, naveo je mađarski HRV.

U saopštenju se navodi da je Česnekijev deda, grof Mihalj Česneki, bogati industrijalac i zemljoposednik bio regrutovan u mađarsku vojsku, ali da nikada nije učestvovao ni u jednoj borbi niti je ispalio ijedan metak.

Mađarski HRV navodi da advokati Česnekija ističu da je srpski zakon o restituciji "zasnovan na konceptu kolektivne krivice koji je potpuno u suprotnosti sa evropskim standardima i krši fundamentalna ljudska prava".

Mađarska oštro kritikuje srpski Zakon o restituciji i preti da uskrati podršku naporima Beograda da se priključe Evropskoj uniji ukoliko srpski parlament ne izmeni, kako navodi, diskriminacijske delove Zakona o restituciji.

2024 © - Vesti online