Subota 08.10.2011.
13:37
Srna

Tužilaštvo BiH: Tri optužnice za ratne zločine

Optužnice protiv tri pripadnika Teritorijalne odbrane Kotor Varoš za napad na srpske civile
 

Optuženi se terete da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane Kotor Varoš, zajedno sa drugim licima, 17. septembra 1992. godine učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Serdari, koje se nalazilo izvan zone ratnih dejstava.

Tada je ubijeno 16 civila starosti između četiri i 60 godina. Civili su usmrćeni hicima iz vatrenog oružja i bacanjem ručnih bombi, a nakon napada imovina je paljena i uništavana. U napadu je više lica ranjeno, među kojima i jedna žena u visokom stepenu trudnoće, a jedna osoba ženskog pola prisilno je odvedena u zatočeništvo na drugoj lokaciji, gde je protivzakonito držana i ispitivana nekoliko dana.

U optužnici se navodi da je napad, u kojem je učestovalo više od 20 pripadnika Teritorijalne odbrane Kotor Varoš, uključujući i optužene, izvršen u jutarnjim satima, kada se najveći broj civila nalazio na spavanju, te da su optuženi znali da su u selu civili.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vreme rata i oružanog sukoba učestvovali u napadu na civilno stanovništvo i objekte, te da je napad imao za posledicu smrt, teške telesne povrede civila i uništavanje imovine, čime su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sva trojica optuženih su u pritvoru, a optužnica protiv njih prosleđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 © - Vesti online