Subota 08.10.2011.
20:02
Z. Mirković - Vesti

Zajedno protiv ilegalnih migranata

- Za Austriju i Mađarsku, a i za celu EU, to je veoma bitno pitanje jer u poslednjem periodu dolazi do velikog broja ilegalnih migranata koji preko Grčke, Makedonije, Turske, Bugarske, Albanije ili administrativne linije sa Kosovom i Metohijom prelaze u Srbiju a iz Srbije idu dalje ka zapadnoj Evropi - rekao je Dačić.

Mimo zakona još dalje do "boljeg sutra"


Prema njegovim rečima, deklaracija je veoma bitna i za Srbiju jer je samo u prvoj polovini godine bilo oko 2.000 ilegalnih migranata koje je srpska policija zaustavila u pokušaju prelaska granice.


Dačić je objasnio da je potpisivanje zajedničke deklaracije veoma bitno i za ukupne odnose Srbije u daljem toku evropskih integracija.


- Deklaracija podrazumeva i da će Srbija dobiti pomoć kroz tehnološko opremanje uprava granične policije radi bolje kontrole granične linije između Mađarske i Srbije - rekao je on i dodao da dokument podrazumeva i zajedničku kontrolu i intervencije a kasnije i harmonizovanje srpskog zakonodavstva kada je reč o potpunoj integraciji u šengenski prostor.


Deklaracijom je predviđeno i da resorni ministri Austrije i Mađarske pomognu Srbiji da dobije novac iz pretpristupnih fondova EU radi unapređenja zaštite granica u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.

2024 © - Vesti online