Subota 08.10.2011.
14:03
D. Dekić - Vesti

Toma i muftija dva davljenika

- Nikolićev potpuni promašaj je njegov štrajk glađu, a Zukorlić je doživeo fijasko pozivom građanima Sandžaka na bojkot popisa, dok je Bošnjake u Crnoj Gori pozivao da se odazovu popisu - kaže Mahmutović u intervjuu za "Vesti".

Meho Mahmutović: Nema koristi od saradnje propalih nacionalističkih gubitnika

Zbog čega su se opozicioni politički lider i kontroverzni verski vođa iznenada sreli?
- Nije to bio naprasni sastanak. Mi u Novom Pazaru i Sandžaku već mesecima na Zukorlićevoj televiziji Jedinstvo možemo da vidimo vesti i dnevnike u kojima je polovina vremena odvojena za muftiju, a druga za citiranje dnevnog lista "Pravda" koji slovi kao blizak Nikoliću.

Zato smo za tu saradnju znali odranije, ali to su dve propale nacionalističke opcije na delu koje ne mogu da vode Srbiju ka Evropskoj uniji. To je saradnja od koje mi građani u ovom delu zemlje nemamo nikakvu korist.


Zašto kažete nacionalističke, kada je lider SNS-a jasno iskazao proevropski stav?
- To je susret dvojice gubitnika koji su pokazali ko su i šta su, a znamo po ranijim primerima na Balkanu koliko su štete doneli nacionalisti. Naša budućnost je u EU, čiji smo i geografski deo i u evropskim integracijama gde ima dovoljno prostora da se zadrži nacionalni identitet.


Na osnovu čega Zukorlića nazivate nacionalistom, ako je on verski vođa?
- Ne može neko da bude verski vođa sa političkom pričom. On je zloupotrebio veru, jer ne skida versku kapu ni odoru, a iz usta mu izlaze političke priče.

Svako ko je pozitivno orijentisan prema Novom Pazaru i Sandžaku ne bi zvao Zukorlića za komentare po raznim osnovama. Mogu da pitam samo da li čelnici Srpske pravoslavne crkve izlaze iz okvira verskih tumačenja i komentarišu sve i svašta i da postavim pitanje zašto se to sa Zukorlićem radi, ako neko ko to radi nije zlonameran.


Pre Nikolića, sa muftijom Zukorlićem koketirao je lider LDP-a Čedomir Jovanović?
- Sve je to klasična borba za glasove, a oni misle da im je dovoljno, makar koliko da skupe. Šta da kažem nego da slično sa sličnim ide. Pre Nikolića i Zukorlića je i Sulejman Ugljanin je išao u koaliciju sa Vojislavom Koštunicom, samo što se kod Zukorlića sada politika meša i u veru.

Biće kažnjeni na izborima

 

Kakav će biti odgovor građana na ovakva zbližavanja?
- Takvi politički egzibicionizmi će biti kažnjeni na izborima, jer se njima ponižava narod. Ubeđen sam da je narod u Novom Pazaru i Sandžaku proevropski orijentisan i da mu je stalo do EU koja, kao što znamo nema granice, pa je to za njih spas jer će se spojiti sa rodbinom i prijateljima koji žive u crnogorskom delu Sandžaka i u BiH.


Narod se osvestio


Kakav je odziv na popis stanovništva?
- Bojkot je na nivou statističke greške, što pokazuje i koliko Zukorlić nema uporište u našem kraju. Narod se osvestio politički i niko njime ne može da manipuliše zarad sopstvenih interesa.Tačno je da su popis i izbori dve različite stvari, ali Zukorliću nije pošlo za rukom da putem dve TV stanice ubedi ljude da se ne odazovu popisivačima. Nisu poslušali, jer ko bi da se ne evidentira i da sledećih deset godina do novog popisa ne postoji.

2024 © - Vesti online