Petak 07.10.2011.
17:10
Fonet

Patrijarh se uzda u "najbolje sinove ruskog naroda"

Ptrijarh Irinej: Imali smo mnogo prijatelja, ali su nas izneverili

"Imali smo puno prijatelja, bar smo tako mislili, mnogi od njih stali su na stranu onih koji nas ne vole i koji nas mrze. Ostali smo sa malo prijatelja, ali ostali smo sa našim najvećim prijateljem, ruskim narodom, rekao je patrijarh prilikom osvećenja u manastiru Mileševa najvećeg zvona u Srbiji, teškog devet tona, poklon iz "svete Rusije".

Patrijarh je rekao da se nada u rusku braću i one koji predstavljaju Rusiju, a "hvala Bogu predstavljaju je najbolji sinovi tog naroda".  "Znaće oni šta je Božija i ljudska pravda i učiniće ono što Gospod i srpski narod od njih očekuje", naglasio je patrijarh Irinej.


On je poželo da se ruski glas čuje tako daleko i moćno, kakav je i zvuk poklonjenog zvona, da će prekinuti one "mnoge šumove koji su protiv nas".


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin kazao je da je istorija puna stranica o međusobnoj rodbinskoj ljubavi ruskog i srpskog naroda, dodajući da su "naši preci više puta zajedno ratovali za slobodu".


Prema rečima Konuzina, danas Rusi pomažu Srbima da "brane istorijsku čast i nacionalno dostojanstvo da se sačuva od skrnavljenja kolevka srpstva - Kosovo i Metohija".


Konuzin je rekao da je duboka simbolika u tome što će se, uz snažan zvuk ruskog zvona, Srbi okupljati u manastiru Mileševa na mestu vezanom za najveće srpske svetitelje, kao što je Sveti Sava.


"Neka glas ovog zvona uliva veru, nadu i ljubav. Veru u sebe, nadu u pobedu istine nad silom i ljubav prema Rusima. Rusi će vam višestruko odgovoriti", rekao je Konuzin.

Na svečanosti povodom osvećivanja mileševskog zvona uručeno je Ordnjenje "Belog anđela", koje je ustanovila Eparhija mileševska.

2024 © - Vesti online