Petak 07.10.2011.
23:52
Svet

Tonči Huljić tuži Hrvatsku

Zabrinuto lice Tončija Huljića
 


- Srpski pevači i te kako nastupaju u Hrvatskoj, kao i naši kod vas, kaže Tonči Huljić. Popularni muzičar, vođa benda Magazin, govori i o projektu koji je radio zajedno s Goranom Bregovićem i Petrom Grašom, kao i o fenomenu grupe Magazin.

Šta je danas s grupom Magazin?

- Magazin je sociološki fenomen! To je muzika koja se mnogo sluša i neizostavna je u klubovima, pošto smo dobili publiku od šesnaest i sedamnaest godina. Kad gazdama u klubovima padne promet pića, puste našu muziku. Moraćemo da napravimo i neke popodnevne koncerte za one malo starije koji nas slušaju.

Da li je Jelena Rozga napravila pravi potez kad je napustila Magazin?

- Apsolutno! Prokletstvo je kad bend ima ženskog izvođača. Nakon određenog vremena javio se trend da Magazin na svakih nekoliko godina promeni pevačicu, a publika traži da bude ista kao Jelena - mala, plava i krhka. Namerno sam probao sa Ivanom Kovač, ali ljudi ne žele taj tip izvođača.

- Željko Samardžić je napunio našu arenu i jednom mesečno nastupa kod nas, Saša Matić je u Hrvatskoj domaći, a to što je letos Ani Nikolić otkazan koncert u Dubrovniku predstavlja izolovan slučaj. Srpski pevači koji nastupaju u Hrvatskoj ne žele previše da govore o tome jer se plaše da će im ovde opasti popularnost. Ali ne bih to dalje analizirao.

Vaša pesma "Dalmatinka“ ocenjena je kao plagijat, a sud vam je naložio da platite kaznu od 12.000 evra ili da odležite 100 dana u zatvoru. Lova ili zatvor?

- Stvarno nemam vremena za zatvor. Platio sam kaznu i tužio Hrvatsku državu Sudu za ljudska prava u Strazburu. Tužbu sam podneo pre pola godine jer hoću da dokažem da sam u pravu zato što sam se našao u situaciji u kojoj pravo i činjenice nemaju veze s presudom.

Predstavili ste novi projekat, koji ste realizovali zajedno s Bregovićem i Grašom. Šta možemo da očekujemo?

- Tonči Huljić end Madre Badesa bend nije komercijalan projekat i verovatno se neće slušati po diskotekama. Reč je o umetničkom delu.

2024 © - Vesti online