Petak 07.10.2011.
13:57
RTS

Dolaze u Srbiju da abortiraju zbog pola deteta

Sve bebe su iste, alii su neke "vrednije" od drugih

Razlozi za abortus u ranoj trudnoći su nešto u šta se ne ulazi pa se ne može sa sigurnošću tvrdi koliko se prekida trudnoće uradi zbog neželjenog pola deteta. Međutim, prema nezvaničnim podacima žene iz regiona dolaze u Srbiju na rano utvrđivanje pola, a onda i eventualni abortus, upravo zbog toga što ne žele "još jednu" devojčicu.

Dok se veliki broj parova bori sa sterilitetom i sanjaju da makar jednom u životu postanu roditelji, bez obzira kog pola će dete biti, godišnje između 60.000 i 70.000 žena prekine trudnoću u Srbiju, što nas svrstava u sam vrh neslavne liste u Evropi.

Savremenim metodama, pol deteta moguće je utvrditi i pre desete nedelje trudnoće, kada je namerni pobačaj dozvoljen. Kao najčešći razlog abortusa se navodi neželjena trudnoća usled nekorišćenja kontracepcije, dok je pol kao povod za prekid trudnoće teško utvrditi.

"Ja mislim da kod nas to nije izraženo, iako, tradicionalno, svi malo više žele muško dete. Nikad u svojoj karijeri, a mislim da će se većina drugih lekara složiti, neko u velikoj trudnoći nije pomišljao na pobačaj zbog pola", izjavila je ginekolog dr Mima Fazlagić.

Velika Britanija susrela se sa velikim borjem abortusa usled neželjenog pola deteta, zbog čega se rodila ideja da se zabrani rano utvrđivanje pola. Na ranom utvrđivanju pola na Ostrvu insistiraju doseljenici, uglavnom iz Indije. Stručnjaci navode da zabranama problem selektivnih pobačaja ne bi mogao biti rešen, jer su napredne tehnologije dostupne i u privatnoj praksi.

"To je još jedan novi evropski trend pri čemu se odrasli ljudi tretiraju kao mala deca. I onda se za nekakvo više dobro uskraćuju slobode i to je, po mom mišljenju, nešto negativno. Decu, koja su neželjenog pola, roditelji posle njihovog rođenja ne prihvataju i oni će, verovatno, po njihovom rođenju biti ambivalentni i negativni", istakao je psihoterapeut Zoran Milivojević.

Britanski stručnjaci upozoravaju da će, ako se ne prekine politika selektivnih abortusa u Kini, za 20 godina biti 20 odsto više muškaraca nego žena, te da veliki deo stanovništva neće moći da osnuje porodicu. 

2024 © - Vesti online