Petak 07.10.2011.
12:33
Vestionline

Nobel za mir borcima za ženska prava

Dve Liberijke i Jemenka podelile Nobela za mir
 

Nagrada je podeljena na tri jednaka dela zbog njihove nenasilne borbe za sigurnost žena i ženska prava za puno učešće u izgradnji mira.


"Nije moguće dostići demokratiju i trajan mir na svetu ukoliko žene ne dobiju priliku da jednako kao i muškarci utiču na razvoj na svim nivoima društva", navodi se u obrazloženju Novelovog komiteta.
 

Elen Džonson Sirlif je prva žena izabrana za predsednika u Africi. Od inauguracije 2006. godine ona doprinosi uspostavljanju mira u Liberiji i promoviše društveni i ekonomski razvoj, jačajući poziciju žena.

Lejma Gbovi je organizovala žene sa svih strana etničkih podela u Liberiji, kako bi se okončao dugogodišnji rat u Liberiji i obezbedilo učešće žena na izborima. Od kraja rata radila je na jačanju uloge žena tokom i posle konflikata u Zapadnoj Africi.

Lejma Gbovi
 

Tavakul Karman je aktivistkinja iz Jemena koja je u najtežem period pre i tokom Arapskog proleća igrala vodeću ulogu u borbi za ženska prava , demokratiju i mir u Jemenu.

Tavakul Karman
 

Norveški Nobelov komitet je saopštio da se nada da će nagrada trima aktivistkinjma pomoći da se zaustavi represija prema ženama koja je prisutna u mnogim državama i razume veliki potencijal za demokratijui mir koji žene mogu predstavljati.

2024 © - Vesti online