Petak 07.10.2011.
02:43
Srna

Holandija zbog štednje poslanicima uvodi "ajpede"?!

Holandski parlament završio sa štampanjem i fotokopiranjem "tona" dokumenata

Poslanici su posle povratka sa letnjih odmora saznali da će olovke i papir moći da koriste još dve nedelje posle čega se očekuje da pređu na populari "Eplov" kompjuter. 

Holandski Senat će tako prvi u Evropi početi da vrši distribuciju zvaničnih dokumenata i materijala u digitalnoj formi. Generalni sekretar Senata Gert Jan Hamilton kaže da je 75 članova gornjeg doma "oduševljeno" ovom novinom.

"Imali smo ogromne količine papira, koje smo nosili kućama svake nedelje, potom debele koverte sa planovima i dokumentima senatskih komisija, a sada ćemo svakog petka u šest popodne samo otvoriti određenu aplikaciju i dobiti sve dokumente za sledeću sedmicu", rekao je Hamilton.

Iako je povremeno štampanje dokumenata dozvoljeno, očekuje se da će svi članovi Senata postepeno početi da koriste "ajpede", kada se naviknu na rad sa ovim kompjuterima.

Senatori će u digitalnom formatu dobijati sve relevantne informacije, uključujući rasporede sednica, predloge zakona, parlamentarne dokumente i ostale materijale vezane za sastanke.

Pravljenje aplikacije za potrebe Senata i kupovina "ajpeda" koštali su holandski parlament oko 150.000 evra. Ova investicija doneće Senatu već u prvoj godini uštedu od 140.000 evra, pošto taj novac neće biti utrošen na papir, štampanje i kurirske poslove.

2024 © - Vesti online