Petak 07.10.2011.
08:00
tportal

Pokrenut najveći teleskop svih vremena

"Sudarom" svemirski antena, dobijaćemo neverovatne snimke iz svemira
 

"Alma" je najveći teleskop koji je ikada izgrađen. Njegov sofisticirani sklop antena trebao bi da istraži dešavanja u svemiru samo nekoliko stotina miliona godina posle Velikog praska kada su počele da sjaje prve zvezde, a prikupljeni podaci trebalo bi da otkriju zašto je svemir postao takav kakav jest.

Jedan od astronoma koji rade na Almi, dr. Dijego Garsija, kaže da je službenim pokretanjem teleskopa počelo "novo zlatno doba astronomije".

"Moći ćemo da vidimo" početke svemira – kako su se stvarale galaksije. Saznaćemo puno više o njegovom funkcionisanju", rekao je Garsija.

"Alma" se sastoji od niza povezanih golemih antena koje su postavljene u najvišem delu pustinje nedaleko od granice između Čilea i Bolivije. Sistem se gradi još od 2003. godine. Nakon tehničke provere, 20 antena "Alme" već je krenulo u potragu za prvim naučnim otkrićima.

Vođa projekta gradnje teleskopa Pascal Martinez kaže da je Alma poput piramida 21. veka.

"Već po svojim inženjerskim dostignućima i tehničkoj složenosti, kao i po rezultatima koje bi uređaji trebalo da postignu, 'Alma' predstavlja čast za čovečanstvo", rekao je.

Svaka antena izgrađena je od delova koji su proizvedeni u brojnim kompanijama sveta, sastavljeni i potom na golemim kamionima sa 28 pari točkova prevezeni visoko u Ande. Neke od antena "Alme" konstruisali su evropski naučnici, druge američki, a treće japanski. Iako je oprema slična, svaka ekipa tvrdi da su njihovi uređaji najbolji.

2024 © - Vesti online