Četvrtak 06.10.2011.
19:04
Beta

Hapšenja u kosovskoj policiji

Ministar unutrašnjih poslova KiM: Bajram Redžepi
 
Redžepi je za prištinski dnevnik "Ekspres" izjavio da su ga o akciji informisali šef Euleksa Gzavije de Marnak i Specijalno tužilaštvo Kosova.

"Rekli su mi da će kontrolisati Ministarstvo i Policiju. Zatražio sam od njih da idu do kraja i preneo im da podržavam akciju Euleksa", kazao je Redžepi.

Prema njegovim rečima, radi se o sumnjama da je bilo nepravilnosti u nabavci oružja u vreme kada on nije bio ministar.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti je za dnevnik izjavio da je nabavka oružja i municije za Policiju Kosova bila isključiva nadležnost Policije i da MUP nije imao nikakvu nadležnost.

Policija Euleksa saopštila je 05. oktobra da je uhapsila šest osoba osumnjičenih da su učestvovali u mahinacijama tokom nabavki za Policiju Kosova.

"Navodi o prevari odnose se na postupak nabavke u kosovskoj policiji i na preduzeće za nabavku policijskog oružja i municije. Zbog ove navodne prevare, budžet kosovske policije pretrpeo je gubitke koji bi mogli da dostignu milione evra, zbog čega je policija glavna žrtva u ovoj stvari", navodi se u saopštenju misije EU.

Među uhapšenima je troje zaposlenih u preduzeću čije ime Euleks nije naveo, dvoje službenika iz uprave Policije Kosova i jedan zaposleni u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dnevnik Zeri je, u četvrtak 06. oktobra, objavio da su među privedenima u jučerašnjoj akciji inspektor u upravi javne bezbednosti MUP-a Kadruš Kolići, šef administracije Policije Kosova Ragip Bunjaku i šefica javnih nabavki u Policiji Dževahire Vatovci. Privedena su i trojica biznismena Astrit Pira, Armend Seljimi i Iljber Saljihu. Prema nepotvrđenim podacima, Saljihu je posle davanja izjave oslobođen. Okružni sud u Prištini juče je za tri osobe odredio pritvor od 30 dana.

2024 © - Vesti online