Četvrtak 24.12.2009.
13:27
Tanjug

Srbija: 557 slučajeva novog gripa

Najčešći faktori rizika kod osoba koje su preminule od gripa tipa A H1N1 su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i gojaznost.


Na bolničkom lečenju nalaze se 603 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 25 na respiratoru. Od 557 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.

Oboleli su sa područja grada Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca, Aranđelovca, Kruševca, Šida, Kosovske Mitrovice, Leskovca, Vranja, V. Hana, Valjeva, Arilja, Bajine Bašte, Kikinde, Ade, Zemuna, Sombora, Bele Crkve, Alibunara, Kovina, Priboja, Bačke Palanke, Zaječara, Prijepolja, Novog Bečeja, Žitorađe, Golupca i Požarevca.

Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.


Na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije, ministar zdravlja Srbije je 11. novembra proglasio epidemiju pandemijskog gripa epidemijom od većeg epidemiološkog značaja sa predlogom protivepidemijskih mera koje se odnose na obavezno učešće svih zdravstvenih ustanova, pravnih lica i građana, vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja i vanrednu imunizaciju.

2024 © - Vesti online