Četvrtak 06.10.2011.
17:21
Beta

Suđenje Karadžiću prekinuto do 26. oktobra

Ponovo u sudnici 26. oktobra: Radovan Karadžić
 

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje oficira UN za taoce.


Tokom kratkog zasedanja u četvrtak pre podne, Karadžić, koji se brani sam, završio je unakrsno ispitivanje svedoka optužbe Asima Egrlića.


Egrlić je dan ranije svedočio kako su muslimani u leto 1992. proterani iz opštine Ključ, pošto je Karadžićeva Srpska demokratska stranka nasilno preuzela vlast početkom maja te godine.

Šta je "asanacija terena"?

Egrlićev iskaz da je posle rata u BiH, 1996. prisustvovao ekshumaciji tela desetina muslimana iz masovnih grobnica u okolini Ključa, Karadžić je osporio tvrdnjom da svedok ne zna kako su žrtve stradale, i da su tela zajednički sahranjena po propisima o "asanaciji terena".


Svedok je uzvratio pitanjem da li je "asanacija" "to što su pećine bile pune tela", pokupljenih po terenu i "bačenih u špilje".

Svi stradali, "samo muslimani streljani"

Na tvrdnju optuženog da je i lokalna jedinica Vojske RS u Ključu imala 300 mrtvih i više od hiljadu ranjenih, Egrlić je odgovorio da ne spori da su stradali i Srbi i Hrvati, ali da su muslimani "izvođeni iz kuća i streljani".


On je pitao Karadžića da li je imao prilike da vidi "groblja kojih je puna Bosna".


Precizirajući da je u Ključu ubijeno 600 građana, da je srušeno 3.500 kuća i 17 džamija, Egrlić je ocenio da je to bio "pokušaj da se zatre jedna kultura i tradicija".


Egrlić je bio 118. svedok optužbe na suđenju Karadžiću, koje je počelo krajem oktobra 2009. Sud je do sada zasedao 214 dana.

2024 © - Vesti online