Četvrtak 06.10.2011.
14:47
B92

PS SE: Otkazivanje Prajda korak unazad

Poslanici PS SE pozvali srpske vlasti da nađu način i smanje visok nivo homofobije i transfobije u srpskom društvu
 

"Odluka Nacionalnog saveta bezbednosti da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu u nedelju zbog pretnji ekstremističkih grupa nasiljem predstavlja veliki korak unazad za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona u Srbiji", navedeno je u pisanoj deklaraciji koju je potpisao 21 poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a prenosi B92.

"Pozivamo srpske vlasti da preduzmu sve nužne mere kako bi ubuduće obezbedile poštovanje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca na slobodu okupljanja i izražavanja, kao i da obezbede da kažnjeni budu oni koji prete ili sprovode nasilje, a ne oni koji žele da koriste svoja legitimna prava", poručili su evropski parlamentarci.

Grupa poslanika je, takođe, pozvala srpske vlasti da sprovedu sveobuhvatne mere kako bi smanjile visok nivo homofobije i transfobije u srpskom društvu, u skladu s preporukama Saveta Evrope za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne opredeljenosti.

Deklaraciju, koja je objavljena na sajtu SE, potpisali su poslanici iz Švedske, Islanda, Luksemburga, Belgije, Velike Britanije, Nemačke, Madjarske, Irske i Norveške.

2024 © - Vesti online