Četvrtak 06.10.2011.
12:55
B92

Ðilas: Metro nije predizborni projekat

"Ovaj projekat nije predizborni iz prostor razloga što do izbora na proleće naredne godine građani neće ništa konkretno videti. Početak radova očekujemo za dve godine, a prvu liniju 2017., odnosno po završetku mandata sledeće skupštine i gradonačelnika”, rekao je gradonačelnik Beograda na sednici Skupštine grada na kojoj poslanici raspravljaju o projektu “Beogradski metro”.

Hoće li metro neutralisati beogradske saobraćajne kolapse?: Dragan Đilas

Ðilas je apelovao na sve odbornike, bez obzira da li su na strani vlasti ili opozicije, da projekat izgradnje metroa bude zajednički, budući da je reč o najvažnijem infrastrukturnom projektu u poslednjih nekoliko decenija.

“Apelujem na sve odbornike da ovo bude zajednički projekat i da jednog dana kada bude završen kažemo da smo svi bili deo price koja je rešila problem saobraćaja u Beogradu”, istakao je Ðilas.

Ðilas je objasnio da će prva linija metroa biti od Zemuna do Ustaničke, da će u pitanju biti klasičan metro, koji se neće ukrštati sa drugim vrstama saobraćaja i koji će delom prolaziti pod zemljom, a delom nad zemljom.

Konkretni detalji, prema njegovim rečima, biće definisani studijom izvodljivosti koju treba radi francuska kompanija “Egis Rail”, a za koju je Francuska spremna da izdvoji tri miliona evra.

On je podsetio da je saradnja Francuske i Srbije na izgradnji metroa definisana Strateškim sporazumom koji je potpisan u aprilu ove godine, a koji bi u republičkom parlamentu trebalo da bude ratifikovan u novembru.

Ðilas je objasnio da postoje tri mogućnosti za finansiranje izgradnju metroa, a da je najrealnija ona po kojoj će francuska strana da obezbedi sredstva za izgradnju sistema, a srpska finansira građevinske radove.

Ðilas je napomenuo da sa francuskom stranom neće razgovarati političari, već stručnjaci koje će predvoditi gradski arhitekta.

2024 © - Vesti online