Četvrtak 06.10.2011.
10:29
Vestionline

Šta je Ničea dovelo do nervnog sloma?

Godine 1889, u italijanskom gradu Torinu, nemački filozof Fridrih Niče bio je svedok bičevanja konja. Pokušavajući da ga odbrani, pritrčao je i obgrlio ga, ali se zatiim onesvestio na ulici. Ubrzo nakon nervnog sloma i ovog nemilog događaja, Niče je "pao u postelju", u kojoj je ostao do smrti, 11 godina kasnije.

U daljem toku filma vidimo događaje koji su prethodili incidentu u Torinu. Radnja je smeštena u seosko domaćinstvo, gde stari vlasnik imanja živi sa svojom kćerkom u lošim životnim uslovima. Njih dvoje preživljavaju zahvaljujući konju, koji im pomaže u svakodnevnim poslovima.


"Torinski konj“ u crno-beloj tehnici, u svega 30 kadrova, priča priču koja je prethodila ovoj drami. Ova priča pruža mogućnost publici da u potpunosti oseti svaki minut egzistencije likova u istom intenzitetu u kome ga osećaju oni sami.


 

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, "Torinski konj“ je dobio dve prestižne filmske nagrade - nagradu FIPRESCI, kao i priznanje Srebrni medved.

Na Festivalu evropskog filma na Paliću oduševio je i kritiku i publiku, a mađarska filmska komisija predložila ga je za nagradu Oskar Američke filmske akademije u konkurenciji za filmove na stranim jezicima.

2024 © - Vesti online