Četvrtak 06.10.2011.
08:09
Agencije

Umro Stiv Džobs, osnivač "Epla"

Stiv Džobs (1955-2011)

Stiv Džobs je bio jedan od simbola kompjuterske industrije, vizionar koji je pre 35 godina u Kaliforniji osnovao malu IT firmu koja je do danas izrasla u najvredniju kompaniju sveta.

On je jedan od najzaslužnijih ljudi što danas u ovom obliku imamo kompjutere, laptopove, tačskrin uređaje, pa i sam internet.

Zajedno sa suosnivačem kompanije Džobs je na tržište pustio "Epl II", prvi računar za ličnu upotrebu (PC) u istoriji.

"On je mirno umro", naveli su članovi porodice koji su rekli da su bili prisutni u poslednjim minutima njegovog života.

Džobs se borio sa rakom od 2004. godine i bio je podvrgnut transplantaciji jetre 2009. i potom uzeo odsustvo za neodređeno vremene zbog zdravstvenih problema.

Uzeo je još jedno odsustvo u januaru ove godine pre nego što je podneo ostavku na mesto generalnog direktora kompanije pre šest nedelja i poslove predsednika kompanije i izvršnog direktora prepustio svom nasledniku Timu Kuku.

U više su se navrata u američkim medijima pojavljivali natpisi da se Džobs nalazi na samrti, ali činilo se da će šefa "Epl-a" uspeti da "prevari" opasnu bolest.

U javnim nastupima Džobs je sve do nedavno bio vedar i pun entuzijazma, ali 24. avgusta ove godine konačno najavio povlačenje.

"Briljantan karakter, strast i energija koju je posedovao Stiv bili su izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i unapredile sve naše živote", navodi se u saopštenju kompanije "Epl".

U saopštenju se ističe da je "Epl" izgubio vizionara i kreativnog genija, a svet neverovatnog čoveka.

"Mi koji smo imali sreću da ga poznajemo i radimo s njim, u Stivu smo izgubili dragog prijatelja i mentora koji nas je inspirisao", saopštio je "Epl" i dodao da "Stiv za sobom ostavlja kompaniju koju je samo on mogao da podigne".

Stručna javnost smatra Džobsa tvorcem uspeha "Epla" poslednjih godina i čovekom koji je kompaniju vratio s ivice bankrotstva kada se u nju po prvi put vratio 1997. godine.

Njegovom vizionarstvu pripisuje se i veliki uspeh Mekovih računara na tržištu, a naročito globalna popularnost uređaja ajpod, ajfon i ajped koji su, svaki u svom segmentu, među najznačajnijima na tržištu.

2024 © - Vesti online