Četvrtak 06.10.2011.
13:37
Đ. Barović - Vesti

Šta će im Mladić kad BIA sve zna!

MISTERIJA I POSLE SEDAM GODINA: IStraga na mestu stradanja gardista
 

Državni tužilac je objasnila da se sa ovim zahtevom složilo i Tužilaštvo za ratne zločine, a da će saslušanje generala Mladića doprineti rasvetljavanju ovog događaja.


- Sa tužiocem Vladimirom Vukčevićem sam u kontaktu. Poredimo podatke do kojih su došli on i Akcioni tim prilikom analize kretanja i potrage za pomagačima u Mladićevom slučaju - kazala je Dolovac.

Božo Prelević, nekadašnji šef nezavisne Državne komisije koja je ispitivala pogibiju gardista u Topčideru kaže da bi svedočenje Mladića umnogome pomoglo u rasvetljavanju istine, ali ukazuje da se ova misterija mogla rešiti mnogo ranije.

- Čini mi se da se i danas neko trudi da "ljulja priču" kako bi javnost pomislila da se nešto događa, a zapravo se tapka u mestu. Čim sam oformio komisiju zatražio sam da se skinu svi tragovi iz ovog objekta i okoline. Na taj način bismo sada mogli upoređivanjem DNK uzoraka da saznamo da li je general Mladić tamo boravio ili ne. Međutim, to nikad nije učinjeno - kaže Prelević.


Prema njegovim rečima, komisija kojom je predsedavao nikad nije imala opipljive dokaze da je u Karašu zaista boravio nekadašnji komandant vojske bosanskih Srba, ali da je bilo ozbiljnih indicija da su gardisti ubijeni zato što su videli nešto što nisu smeli.


- Zaista je pitanje koliko bi danas saslušanje Ratka Mladića moglo da pomogne. To je čovek koji je otišao u Hag da se više nikad ne vrati i toga je svestan. Teško je predvideti da li bi čovek u takvom položaju želeo da bilo šta kaže - naglašava Prelević.

S druge strane, Mladićev pravni zastupnik, advokat Miloš Šaljić, kaže da bi državni tužilac uštedeo dosta para državi na putne troškove i smeštaj u Holandiji ako bi se obratio Bezbednosno informativnoj agenciji.

- BIA odlično zna gde je general Mladić bio i šta je radio u tom periodu, tako da je zahtev za njegovim saslušanjem besmislen. I ja i moj kolega, koji ga brani u Hagu, Branko Lukić nećemo dozvoliti da ga saslušaju, jer bi to bilo iživljavanje - kaže Šaljić.

2024 © - Vesti online