Četvrtak 06.10.2011.
14:18
N. Jokić - Vesti

Dajte Kosovo, dobićete kandidaturu

Bjorn fon Sidov 

  

Pretnje

Fon Sidov zaključuje da najnovije napetosti na Kosovu, kao i bezizlazna politička situacija u BiH, "predstavljaju pretnje za proces pomirenja i evroatlantsku integraciju".

 

Prijatelj NATO i Prištine

U vreme NATO bombardovanja 1999. godine, Fon Sidov je bio ministar odbrane Švedske, koja zvanično nije članica tog vojnog saveza, ali mu je veoma privržena. Lično je u švedskom parlamentu uvek zagovarao nezavisnost Kosova.

Po Fon Sidovu, Srbiji ne treba dati status kandidata u EU pre nego što se ne postigne politički sporazum o upravljanju na severu Kosova jer je to preduslov za trajno rešenje. Po njemu je od ključnog značaja da se do ovog sporazuma dođe.


- Verujem da rešenje počiva u traganju za kompromisom obe strane koje bi trebalo da učine ustupke (...) Od suštinske je važnosti da se do njega dođe u ime stabilnosti na Balkanu, ali i u ime zahteva za ulazak u EU, kako Beograda, tako i Prištine - piše Šveđanin.


Fon Sidov navodi da je nemačka kancelarka tražila od Srbije da postane faktor stabilnosti na Balkanu pre svega kroz "smirivanje svojih odnosa sa Kosovom".

- Ona se nadala da će vladajuća prozapadna koalicija na čelu sa demokratom Borisom Tadićem napustiti paradoksalnu politiku koja traži prijem u EU i u isto vreme osporava nezavisnost Kosova - navodi Fon Sidov.

U izveštaju, navodno neutralnom u odnosu na status i u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, Fon Sidov konstatuje da je "malo verovatno da će Srbija značajno napredovati na planu normalizacije svojih odnosa sa Kosovom pre izbora predviđenih za 2012. godinu".

- Cilj koalicije na vlasti (u Srbiji) biće da pronađe ravnotežu između dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i otpora na pritiske čiji je cilj da Srbija prizna Kosovo - piše u izveštaju Fon Sidova, koji je inače predsednik odbora za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i izvestilac za Kosovo. On procenjuje da bi ova ravnoteža uoči izbora znatno ojačala sadašnju vlast u Beogradu. 

2024 © - Vesti online