Četvrtak 06.10.2011.
13:50
M. Jakšić - Vesti

Zagreb minira saradnju

Reč je o optužnici koja je nedavno u Zagreb stigla iz Beograda i odnosi se na ubistvo 19 Srba u Vukovaru i odgovornost za taj zločin 44 Hrvata među kojima je i potpredsednik Sabora Vladimir Šeks.


- Ono što je regionalnom saradnjom u procesuiranju ratnih zločina dobro počelo, tim će zakonom biti zaustavljeno. Prođe li taj zakon, žrtve će biti zanemarene, a ubice nagrađene. Taj zakon će zločincima omogućiti da nikada ne odgovaraju, zaštitiće počinioce zločina koji danas žive u Srbiji ili Hrvatskoj - izjavila je za "Vesti" predsednica NVO Dokumenta Vesna Teršelić.
 

Hrvatska vlada tvrdi da će novi zakon pružiti sigurnost hrvatskim građanima kad se "nepravedno" pojave u optužnicama?

- Uopšte ih neće zaštititi jer taj zakon neće moći ništa da uradi izvan hrvatskih granica kad je reč o optužnicama poput ove poslednje iz Beograda. Nesigurnost nepravedno osumnjičenih neće se na taj način ukloniti, nego samo produžiti.


Vladimir Šeks je izjavio: "Ne može Srbija da sudi državljanima Hrvatske za zločin u Hrvatskoj", mada ona to već radi, i to po hrvatskim optužnicama - ali su optuženi Srbi takođe državljani Hrvatske?

- Opet se vraćam na regionalnu saradnju. Hrvatska, recimo, često insistira na suđenju za zločine nad Hrvatima u srpskim logorima. Ali kako to provesti bez saradnje između hrvatskog i srpskog pravosuđa ako su počinioci građani Srbije s boravištem u Srbiji, a žrtve i svedoci građani Hrvatske? Jer žrtve su danas često građani jedne države, a počinitelji građani druge države.

Kakvo je vaše mišljenje o optužnici koja je iz Srbije stigla u Hrvatsku?

- Ima u njoj dosta problematičnih stvari jer nije u skladu sa aktuelnim pravnim standardima. U njoj, recimo, nema jasnog razgraničenja između zločina koji su posledica ratnih dejstava i zločina nad civilnim stanovništvom. Ali to ne znači da takve optužnice treba unapred odbaciti. O optužnicama treba da se razgovara i da ih se zajedno temeljito pretrese.

Hrvatsko pravosuđe na potezu


Šta bi Zagreb ovog časa trebalo da uradi?


- Umesto predlaganja ovakvog zakona, hrvatsko pravosuđe bi sve te optužnice trebalo što pre da preuzme jer je to jedini način da se ustanovi njihova osnovanost. Trebalo bi ih savesno pregledati, a državno tužilaštvo potom neka odluči da li će ih odbaciti s pravno osnovanim obrazloženjem ili, ako se nađe da su se zločini dogodili, da podigne optužnicu protiv odgovornih.

2024 © - Vesti online