Četvrtak 06.10.2011.
01:12
Beta

Tahiri: Kosovo pozitivno u dijalogu sa Srbijom

Edita Tahiri
 

Tahiri, koja predvodi tim Prištine u razgovorima s Beogradom, na konferenciji za novinare naglasila da je cilj tih razgovora da se nađu rešenja za praktična pitanja koja bi omogućila ljudima bolji život.


Kako je navela, dijalog je i prilika za promenu trenutnih odnosa između dve države koja će jednom možda dovesti i do srpskog priznavanja nezavisnosti Kosova.


Liberalizacija viznog režima

Prema njenim rečima, dijalog u kojem Kosovo igra pozitivnu ulogu pomoći će i u približavanju dve zemlje evroatlantskim integracijama, a kao prvu stepenicu u tome vidi liberalizaciju viznog režima za Kosovo.


Tahiri je komentarišući probleme Srbije i Kosova kazala da su na prelaze Jarinje i Brnjak policija i carinici dovedeni da pokušaju da učvrste suverenitet u tom delu države zbog čega su se "neke kriminalne grupe i nezakonite paralelne strukture" našle u neprijatnom položaju.


Ona je najavila da će postavljene barikade na severu Kosova biti ukolnjene na "mek i umeren način u koordinaciji sa međunarodnim faktorima." 

Divni odnosi Slovenaca i Šiptara

Potpredsednica kosovske vlade boravi u Sloveniji, gde je razgovarala i s ministrom spoljnih poslova Samuelom Žbogarom.


Žbogar je odnose Slovenije i Kosova ocenio kao "veoma dobre i prijateljske", politički dijalog intenzivnim, kao i dobru privrednu saradnju, i izrazio podršku Slovenije u približavanju Kosova evroatlantskim integracijama.


On je istakao da je Kosovo u poslednje vreme napravilo veliki napredak, jer aktivno učestvuje u dijalogu sa Srbijom o otvorenim pitanjima.

2024 © - Vesti online