Sreda 05.10.2011.
21:44
Srna

Rusija: Kfor nema pravo da primenjuje silu protiv Srba

Naoružani Kforovci uvek su spremni da pucaju na nenaoružane Srbe
 

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič je rekao da je Rusija više puta, na raznim nivoima, govorila o opasnosti jednostranih akcija, čiji je cilj da se pod kontrolu Prištine stave prelazi, uz pomoć Kfora i Euleksa - prenosi Itar tass.

On je naveo da partneri nisu hteli da slušaju ruska upozorenja da će pokušaji podstrekavanja Prištine dovesti do ozbiljnih komplikacija.


"Ozbiljnu zabrinutost izaziva činjenica da su snage Kfora primenile silu protiv srpskog stanovništva na Kosovu i da je rezultat otvaranja vatre od strane vojnika NATO-a bio znatan broj povređenih", naveo je Lukaševič.


On je istakao da nasilne akcije u pomaganju uspostavljanja zakonodavstva takozvane republike Kosovo nisu u skladu sa mandatom međunarodnog prisustva koje je odobrio Savet bezbjednosti UN i da krše princip statusne neutralnosti.


Itar tass podseća se da su 27. septembra vojnici Kfora pokušali da uklone srpske barikade na Jarinju, a da su na to Srbi odgovorili bacanjem kamenja, nakon čega su vojnici NATO ispalili suzavac i gumene metke. Tokom sukoba ranjena su četiri vojnika Kfora i sedmorica Srba.

2024 © - Vesti online