Sreda 05.10.2011.
17:17
Srna

Na "Moravu" sleteo avion, sleteo i Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar vojni Dragan Šutanovac (u pozadini) po sletanju na Aerodrom "Morava"
 

Među putnicima na tridesetominutnom letu bili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Sletanju prvog civilnog aviona na aerodrom "Morava" prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predsednik UO Agencije za kontrolu letenja SCG Nikola Stankov, generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević i v.d. generalnog direktora JAT-a Vladimir Ognjenović.

Pare dali i Srbi i Turci

Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska, koja učestvuje sa 10 miliona evra. Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona evra.

Vlada Srbije je u avgustu prošle godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom. Civilni i vojni dio aerodroma biće infrastrukturno odvojeni.

Šutanovac je ranije najavio da će civilni aerodrom "Morava" u oktobru biti spreman za promotivni let, a od proleća 2012. godine i za redovan saobraćaj manjih aviona do 100 putnika. Za početak, prema planu, na aerodrom bi sletali manji avioni kapaciteta do 60 putnika.

2024 © - Vesti online