Sreda 05.10.2011.
16:13
Srna

Ko veruje u evroobveznice nema pojma o ekonomiji

Angela Merkel

Nemačka kancelarka je naglasila da zemlje evrozone moraju shvatiti da je jednom zauvek došao kraj životu iznad mogućnosti te da je potrebno istrajati u procesu smanjenja dugova, koji bi mogao potrajati mnogo godina.

Prema njenom mišljenju, "grčki difolt bi imao nepredvidive posledice, doveo bi do špekulativnih napada na druge visoko zadužene zemlje i mogućih negativnih uticaja na ekonomski rast Nemačke."

"Dopuštanje grčkog difolta izazvalo bi ogroman gubitak poverenja u državne obveznice zemalja evrozone", smatra nemačka kancelarka.

Ona je rekla da su svi njeni ekonomski savetnici predložili da je potrebno restrukturisati grčki dug, ali da ona nije spremna da prihvati taj savet.

"Ako nekoj zemlji oprostimo pola njenog duga, to je velika stvar, ali tada će se odmah pojaviti i neka druga zemlja s istim zahtevom", rekla je Angela Merkel.

Ona je izrazila uverenje da Evropa može rešiti svoje probleme samo zajednički. "Solidarnost je uvek jeftiniji način i u današnje vreme biranje samostalnog puta nije osnov za bolju budućnost".

2024 © - Vesti online