Sreda 05.10.2011.
17:53
Beta

"Pregovori više u interesu Srbije nego Kosova"

Bajram Redžepi

"Međutim, postoje standardi i norme Evropske unije. Obe države teže ka EU iako je to dugoročan proces. Ali da bi imali neke šanse u tom smislu moramo da prihvatimo i ono što nije naš direktni interes.

Naš interes je da se prikažemo kao funkcionalna i stabilna država koja poštuje evropske standarde. Inače nemamo neku direktnu korist od tih razgovora", kazao je Redžepi.

On je rekao da je Priština, za razliku od Beograda, počela implementaciju dogovora iz Brisela i najavio vrlo brzo razgovore i konkretna rešenja oko registarskih tablica i ličnih dokumenata.

Režepi je najavio da je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova "objavilo rat svim kriminalcima i na severu i na jugu Kosova".

On je ocenio da situacija na severu Kosova ne može da preraste u veliki oružani konflikt jer se za konflikt, kako je rekao, zalažu kriminalne strukture a ne obični građani koji su veoma uplašeni.

"Srbija digla ruke od kriminalaca sa severa"

 

Najveći doprinos u smirivanju situacije na severu Kosova može da pruži Srbija koja može da utiče na lidere tamošnjih Srba da uklone barikade, rekao je Redžepi.

 

On je optužio Srbiju da koristi kriminalne grupe sa severa u političke svrhe.

 

"Srbija je podržavala te kriminalne grupe i koristila ih da povremeno dignu tenziju i izazovu konflikte koje bi koristila u političke svrhe u razgovorima sa međunarodnom zajednicom i pokazala da je Kosovo nefunkcionalno, da nema sigurnost...

 

Kada su otišli predaleko, zapalili prelaz Jarinje i ubili kosovskog policajca, digli su ruke da bi sačuvali obraz, a odgovornost za sve prebacili na kriminalne grupe sa severa", rekao je prištinski ministar.

2024 © - Vesti online