Sreda 05.10.2011.
15:23
J. L. Petković - Vesti

Mirni protesti Srba jedino rešenje

Robert Sorensen

Sorensen je objasnio da Euleks "pažljivo razmatra" šta se tačno odigralo na Jarinju, ali i da "ima nekih postupaka i istraga koje su za Kfor i ostale da vide šta se desilo".

Zamenik šefa UNMIK-a reako je da bi se Kforu trebalo obratiti za informacije koju su municiju koristili njihovi vojnici uz objašnjenje da "svako ima izvesne odgovornosti prema rezoluciji 1244".


- Odgovornost Kfora je održavanje mira i bezbednosti.

Oni imaju određena pravila koja su postavili, procedure koje se poštuju, veoma je važno shvatiti da, ako izazivate vojnika na liniji, gađate ga nečim, i vojnik, bez obzira gde je, ili čak i policajac svejedno je, oseća da je pod pretnjom - onda postoji rizik da se nešto može desiti.

Zato se vraćam na ono što rekoh i znam da ponavljam ono što je očigledno i jasno, ali moramo izbeći nasilje, rekao je Sorensen, dodajući da "nije na UNMIK-u da kaže" da li je Kfor efikasan u održavanju mira i reda na severu KiM.


- UNMIK nije sudija, nije ni porota. UNMIK iznosi izvesne ocene, daje informacije zemljama članicama, generalnom sekretaru, podnosi izveštaje Savetu bezbednosti, UN-u. To je veoma značajna uloga, objasnio je Sorensen.

Legalnost u drugom smislu

 

Na pitanje novinara da li UNMIK legalnim institucijama smatra Vladu i Skupštinu Kosova, Sorensen je odgovorio da "nije u pitanju legalnost u tom smislu"


- Treba da se bavimo situacijom ovde na Kosovu takvom kakva jeste. Situacija na terenu, kao što je rekao generalni sekretar UN u novembru 2008, se izmenila. Rezultat te promene jeste promena sklopa, još uvek postoji veoma važna uloga za UNMIK, ali moramo da prihvatimo šta se dešava ovde na terenu...

2024 © - Vesti online