Četvrtak 24.12.2009.
10:23
Srna

Rusi lansirali interkontinentalnu raketu

Lansiranje rakete RS-20V koju Amerikanci zovu "Satana"
"Lansiranje je izvedeno u sklopu eksperimentalnog rada s ciljem potvrđivanja letačkih karakteristika projektila `RS-20V` i produženja upotrebljivosti te rakete na 23 godine", navodi se u saopštenju ruskih snaga za strateške projektile.

U saopštenju se ističe da je projektil "RS-20V" težak 22 tone pogodio metu na poluostrvu Kamčatka na ruskoj obali Pacifika pošto je ispaljen sa udaljenosti od više od 6.500 kilometara iz regiona Orenburg.

Projektil, koji može da probija protivraketne sisteme i poznat je na Zapadu po imenu "EsEs-18 Sejten", SAD smatraju jednim od najopasnijih oružja SSSR-a.

Raketa visoka 34 metra ima domet od 16.000 kilometara i može da nosi deset nuklearnih bojevih glava.

Rusija, koja pokušava da izgradi nekoliko novih vrsta projektila, smatra da je produženje životnog veka sovjetskih raketa najefikasniji i najjeftiniji način za održavanje nuklearnog pariteta sa SAD.

Projektil "RS-20V" u Rusiji poznat po imenu "Vojvoda" prvobitno je trebalo da ima životni vek od 15 godina ali je i dalje u upotrebi. "Produženje životnog veka `Vojvode` na 25 godina omogućiće nam da produžimno upotrebu na još deset godina", ističe se u saopštenju i dodaje da je projektil koji je ispaljen u ruskom arsenalu duže od 21 godine

2024 © - Vesti online