Sreda 05.10.2011.
15:39
Beta

LDP: Hitno sednica o Jarinju

Samo građani Srbije nemaju potpune podatke o tome šta se zaista dogodilo kod Jarinja: Čedomir Jovanović
 

Jovanović je istakao da je državi naneta velika šteta i da će "kredibilitet naše strane pred EU i celom međunarodnom zajednicom biti katastrofalno narušen ukoliko se odmah ne razjasne i objave svi uzroci i elementi prošlonedeljnih oružanih sukoba kod Jarinja na severu Kosova".

Prema njegovim rečima, srpska javnost je danima izložena dezinformacijama i stvaranju zapaljive atmosfere i nacionalnog naboja tvrdnjama da je kod Jarinja pucano na nenaoružane građane.

"Postoje informacije da je incident, nasilničkim ponašanjem i fizičkim napadama na vojnike Kfora, izazvala grupa naoružanih ekstremista kojoj ne odgovara uvođenje carinske procedure i koji su zbog svojih poslovnih interesa u sukob uvukli i nedužne i uznemirene Srbe koji žive na tom području", naveo je Jovanović i dodao da država ima potpune podatke o tome i da se oni očigledno drastično razlikuju od onoga što je nametnuto javnosti. Zato se, smatra Jovanović, puna istina mora saopštiti na sednici.

Kako je rekao, na sednici Odbora za bezbednost i javnosti treba nedvosmislenu reći da li je tačno da na severu operišu ekstremističke i kriminalne strukture koje otvoreno napadaju međunarodne predstavnike i time Srbiju dovode u nemoguću poziciju, a onim Srbima koji su mirni građani ugrožavaju život i bezbednost.

Jovanović je istakao da je opasno da se javnost huška najavama da će razgovori s Kuperom biti oštri, a da se istovremeno samo od njih krije istina i neodrživost ultimatuma Srbije pred međunarodnim zvaničnicima.

"Ne sme da postoji nijedna dilema oko toga kakva je bila hronologija događaja, pogotovo u situaciji kada svi osim građana Srbije imaju potpune podatke i dokaze, zbog čega nema nikakvog razumevanja za ponašanje naše zemlje u pregovorima i njenu odluku da ih napusti 'do utvrđivanja istine' o spornim događajima", naveo je Jovanović.

2024 © - Vesti online