Sreda 05.10.2011.
13:52
Beta

Kolektivna krivica zaista temelj Zakona o restituciji

Zastupao Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu: Tibor Varadi

Prema njegovim rečima, u te vojske u Drugom svetskom ratu ljudi nisu svrstavani na osnovu individualnih odluka, nego zbog mobilizacije, iako je bilo i onih koji su se dobrovoljno prijavljivali.

"Ni u miloševićevskoj vojsci nisu služili samo oni koji su se slagali sa Miloševićem. To mi, vojvođanski Mađari, veoma dobro znamo", kazao je Varadi.

Zločincima ne treba vraćati imovinu

 

Dodao je da individualna odgovornost predstavlja ključnu odrednicu prava Evropske unije.

 

"Za zločine treba odgovarati, ali treba da odgovara onaj koji je počinio zločin", poručio je Varadi. "Dakle, ukoliko je nekom imovina oduzeta jer je počinio zločine, tome se ne vraća i ne treba da se vrati imovina. Sve je to sasvim moguće rešiti na terenu individualne odgovornosti", rekao je Varadi.

On je još zapazio i da je neobično da su iz formulacije koja glasi "pripadnici okupatorskih snaga" zapravo izostale ustaše, pripadnici Ljotićevih jedinica, četnici.

"Oni, naime, nisu bili 'okupatorske snage', nego kolaboracionisti okupatorskih snaga i formulacija 'okupatorske snage' se verovatno na njih ne odnosi", ukazao je Varadi.

Izrazio je uverenje da će Ustavni sud Srbije proglasiti neustavnim one odredbe Zakona o vraćanju imovine koje počivaju na principu kolektivne krivice.

Savez vojvođanskih Mađara, kao i udruženja Nemaca u Vojvodini, oštro su kritikovali nedavno usvojeni Zakon o vraćanju imovine upravo zato što smatraju da je njime uveden princip kolektivne krivice za ta dva naroda.

Zakon je kritikovala i susedna Mađarska, koja je zapretila blokadom evropskih integracija Srbije.

2024 © - Vesti online