Sreda 05.10.2011.
07:15
Beta

Tači: Srbija kao ostali susedi

Hašim tači: Dijalog o političkim pitanjima između Kosova i Srbije nije na stolu
 

To "nije ni na čijem radnom stolu, ni Prištine, ni Brisela, ni Vašingtona. Ali smo istovremeno veoma odgovorni kada je u pitanju nastavak tehničkog dijaloga. Naravno, postepeno bi trebalo doći i do razumevanja i spremnosti političkog vođstva u Prištini i Beogradu za dobrosusedske sporazume i recipročna priznavanja", rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da će Kosovo sa Srbijom imati odnose kao i sa ostalim susednim zemljama i istakao da "ceo svet podržava izgradnju dobrosusedskih odnosa i zajedničke sporazume o recipročnom priznavanju".

"Svi su svesni da neće doći do podele Kosova i da neće biti autonomije, neće biti ni specijalnog statusa, i ni pod kojim okolnostima neće biti rešavanja pitanja ili problema u tom delu van dokumenta predsednika (Martija) Ahtisarija i konkretnog angažovanja Republike Kosova", rekao je Tači.

Tači je reako i da ni pod kojim okolnostima Srbi na severu ne treba da se identifikuju sa barikadama i sa izolovanim i blokiranim mentalitetom. On je poručio "svim Srbima na severu da je njihovo rešenje integracija, a ni pod kojim slučajem barikade ili samoizolacija".

Tači smatra da je posle akcije policije Kosova od 25. jula ojačan i garantovan teritorijalni integritet Republike Kosovo, da se suverenitet ojačava i da su policajci i carinici na prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak).

"Svi putevi ilegalne trgovine su blokirani. Organizovan kriminal, koji je cirkulisao iz Srbije na Kosovo, maksimalno je umanjen. Postoji još puno toga što treba da se uradi, ali u isto vreme, onoliko koliko smo mi odlučni za red i zakon, toliko je i Vlada Kosova odlučna za demokratiju, ekonomski razvoj u tom delu, kako bi ljudi konačno počeli jedan nov život, u novom Kosovu, u evropskom Kosovu, na Kosovu, domovini njegovih građana", zaključio je on.

2024 © - Vesti online