Sreda 05.10.2011.
03:17
Politika, Beta

Kuper rešava krizu na severu Kosmeta

Stefanović će sa Kuperom pokušati da nađe rešenje za Jarinje i Brnjak
 

"Kuperu ću predložiti nekoliko načina kako bi sadašnja situacija na severu i prelazima Jarinje i Brnjak mogla da bude rešena... U svakom slučaju, to je glavna svrha njegovog dolaska, uz, naravno to da vidimo na koji način se može nastaviti dijalog sa Prištinom, koji je zasad odložen", rekao je Stefanović u intervjuu za "Politiku".

Robert Kuper

Izvori u Briselu navode da će Kuper u Beogradu i u Prištini nastojati da dve strane uveri u korist nastavka dijaloga, ali će biti "spreman i da sasluša i učestvuje i u razgovoru o carinskim prelazima" i primeni sporazuma o carinskom pečatu Kosova.

Ti izvori su dodali i da će Kuper biti spreman i na razgovor o stanju na Jarinju i Brnjaku, "ako to bude pokrenuto u razgovorima u Beogradu".

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, izjavila je da je cilj Kuperovog puta u Beograd i Prištinu da se dve strane vrate dijalogu i ponovo razgovaraju o telekomunikacijama, energetici, učešću Kosova u regionalnim organizacijama i sprovođenju dosad postignutih dogovora u dijalogu.

"Politika" navodi da će Kuper u Beogradu razgovarati i s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem o slobodi kretanja i drugim sličnim pitanjima, i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, koji bi trebalo detaljno da mu objasni ono što se dešava na severu Kosova.

2024 © - Vesti online