Sreda 05.10.2011.
08:08
N. S. Preradović - Vesti

Prirodne nepogode na Balkanu (3):Zalivamo jedan odsto njiva

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije dr Miladin Ševarlić navodi da Albanija navodnjava 28 odsto obradivih površina, a Austrija kao brdsko-planinska zemlja 15 odsto.


- Srbija bi ulaganjem u već postojeće sisteme za navodnjavanje, ali i izgradnjom novih, mogla da ima dve do tri setve u toku godine pojedinih poljoprivrednih kultura - navodi dr Ševarlić.
 

Međutim da bi se to ostvarilo, potrebno je osposobiti sistem za navodnjavanje u dolini Zapadne Morave kojim bi bili pokriveni Čačak, Trstenik, Kruševac, kao i onaj u Preševskoj dolini, ali i više uraditi na iskorišćavanju sistema Dunav-Tisa-Dunav, koji bi mogao da navodnjava 500.000 hektara (trenutno se iz ovog kanala navodnjava svega 35-50.000 hektara).
 

Prirodne nepogode na Balkanu 

 

- Izgradnja sistema za navodnjavanje košta od 2.000 do 5.000 evra po hektaru, u zavisnosti od modela koji bi se primenjivao. Osim navodnjavanja preko velikih hidromelioracionih sistema, za Srbiju bi bilo dobro da se ustali sistem navodnjavanja sa izvora u blizini njiva, što je dalo odlične rezultate u Grčkoj.

Zbog klimatskih promena i povećanja sunčanih i veoma toplih dana u Srbiji se moraju što pre osposobiti već izgrađeni sistemi za navodnjavanje, ali i izgradnja novih.

- To je veoma važno ako se ima u vidu prognoza svetskih stručnjaka da će u narednih 10 godina rasti cene hrane, ali i potražnja za osnovnim životnim namirnicama, što je i izvozna šansa Srbije - smatra dr Ševarlić.

2024 © - Vesti online