Utorak 04.10.2011.
23:21
Beta

Putin želi Evroazijski savez

Vladimir Putin
 

"Bilo bi isuviše naivno kopirati nešto iz prošlosti", napisao je Putin u autorskom tekstu objavljenom u Izvestiji, listu sa velikim tiražom, koji je u prošlosti bio tretiran kao nezvanično glasilo Kremlja.


Bio je to Putinov prvi veći novinski tekst otkako je pre desetak dana objavljeno da će se kandidovati na predsedničkim izborima, zakazanim za mart naredne godine.


Premijer Rusije rekao je da bi osnova za privrednu saradnju u budućem savezu bila carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana, koja stupa na snagu naredne godine.
 

Ko je za, a ko protiv?

Premijer Rusije više puta je u prošlosti izjavljivao da bi privredna saradnja bivših sovjetskih republika bila prirodna i logična, ali su kavkaske države Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan uvek bile rezervisane prema bilo kakvim čvršćim vezama sa Rusijom. Takođe, Ukrajina često menja prioritete i nema jasan stav da li bi trebalo da se prikloni EU ili Rusiji, a Letonija, Estonija i Litvanija su već članice EU.

Intenzivno se radi da u tu uniju budu uključene i bivše sovjetske republike Tadžikistan i Kirgistan, a od toga bi korist imale sve ostale države u regionu, rekao je Putin.


"Predlažemo model moćne nadnacionalne organizacije koja bi mogla da funkconiše u savremenom svetu", napisao je Putin, prenosi DPA.


Prema rečima ruskog premijera, Evroazijski savez poštovao bi načelo slobodne trgovine i imao zakonski okvir sličan onom na kome se zasniva Evropska unija, a predstavljao bi glavnu političku i privrednu vezu između EU i pacifičkog regiona.


Novi savez ne bi podrazumevao i zajedničku odbrambenu politiku, niti bi zamenio postojeće regionalne ugovore, rekao je Putin.

2024 © - Vesti online