Sreda 05.10.2011.
08:00
S media

Čuda prirode od kojih zanemimo

KANJON ANTILOPA (SAD)


Ovo je jedan od najlepših kanjona na svetu. Poznat je i pod imenom "mesto gde voda prolazi kroz stene", nalazi se u Arizoni, a nastao je erozijom stena.

Lepota ovog kanjona ostavlja bez daha, ali to nije konačna reč prirode. Pogledajte sledeća geološka čuda.

PAMUKALE (TURSKA)


Ove zapanjujuće vodene terase napravljene su od supstance koja se zove travertin, a nastaje nagomilavanjem naslaga kalcijum karbonata koji potiče iz termalnih izvora.

TALAS (SAD)


Nalazi se u Arizoni, nedaleko od granice sa Jutom. 190 miliona godina staro geološko čudo nastalo je od peščanih dina koje su se tokom godina i raznih uticaja skamenile.

MOERAKI KAMENJE (NOVI ZELAND)


Moeraki kamenje su neverovatne stene koje se nalaze na obali Novog Zelanda. Sfernog su oblika i izgledaju kao džinovski klikeri.

BUNGLE BUNGLES (AUSTRALIJA)


Ove stene se nalaze u Nacionalnom parku u Zapadnoj Australiji i izgledaju kao košnice za ogromne pčele.

FANTAZIJA (BERMUDI)


Mnogi znaju za Kristalnu pećinu na Bermudskim ostrvima, ali malo ko zna za pećinu poznatu pod nazivom Fantazija. Vlasti su davno morale da je zatvore, ali je ponovo otvorena sa novim osvetljenjem i putevima 2001.godine

AVE ROCK (AUSTRALIJA)


Ova neverovatna stena se nalazi u Hejdenu. Sastavljena je od granita i formirana procesom erozije. Sada je prizor koji zadivljuje turiste.

 

ČOKOLADNA BRDA (FILIPINI)


Iako su inače zelena, tokom sušne sezone trava na ovoj lokaciji promeni boju u braon i izdaleka ova brda zaista podsećaju kao da su napravljena od čokolade. Nalaze se na Filipinima i ima ih oko 1.300. Njihov nastanak je još misterija.

KAMENA ŠUMA (MADAGASKAR)


Kamena šuma ili "mesto gde ne možete hodati bosi" kako je zovu na Madagaskaru nalazi se u nacionalnom parku Tsingi de Bemaraha na Madagaskaru. Krečnjacke formacije koje ostavljaju posmatrače bez daha nastale su vertikalnom i horizontalnom erozijom.

 

KRISTALNA PEĆINA DIVOVA (MEKSIKO)


Ovde su najveći kristali selenita ikada pronađeni. Toplota iznutra dolazi iz magme ispod poda pećine. Zbog toplote i vlažnosti vazduha, naučnici ne mogu da provedu više od 10 minuta u pećini.
 

PLAVA PEĆINA (ITALIJA)


Plava Pećina na ostrvu Kapri je predivna pećina sa sjajno plave boje koja nastaje od dva odvojena izvora svetlosti.

2020 © - Vesti online