Utorak 04.10.2011.
23:48
mondo.rs

Psi iz Srbije ipak otrovani u Holandiji

Foto: Arhiva
 

Psi su otrovani pola sata po objavljivanju nagrađenih. Organizator izložbe je obavestio vlasnike da su dva zlatna retrivera iz Smedereva i jedan iz Austrije uginuli zbog spoljne temperature od plus 25 Celzijusovih stepeni.


Laži o uzroku smrti

Na izložbi je bilo oko 20.000 pasa. Uginuli retriveri bili su u boksu sa još nekoliko pasa.


"U dežurnoj veterinarskoj klinici u Holandiji, veterinarka je konstatovala uginuće tri psa i da je uzrok smrti za nju nepoznat. Psi su stavljeni u hladnjaču, ali je u ponedeljak drugi veterinar rekao da je sto odsto siguran da je reč o toplotnom udaru", rekao je za agenciju Beta suvlasnik odgajivačnice Nenad Davidović.


Vlasnici pasa su internacionalne kinološke sudije, a o njihovim psima na izložbi u Amsterdamu brinula je profesionalna voditeljka koja je odmah po uginuću pasa obavestila vlasnike i posumnjala u izjavu organizatora da je uzrok toplotni udar.


Istina utvrđena u Minhenu

Psi su, na zahtev odgajivača, prebačeni na patologiju Veterinarskog instituta u Gracu gde je odbačena mogućnost toplotnog udara i savetovana ekspertiza i utvrđivanje razloga uginuća na Ludvig Maksimilijans univerzitetu u Minhenu.


Na tom Univerzitetu utvrđeno je da su psi otrovani insekticidom koji spada u otrove prve grupe, veoma otrovan za čoveka, vodene organizme, pčele i životinje i od 2007. zabranjen je u zemljama Evropske unije, a ranije je zabranjeno i tretiranje iz aviona, naveli su vlasnici.

2024 © - Vesti online