Utorak 04.10.2011.
19:22
Beta

Novi Sad: Otvoreno prihvatilište za žrtve trgovine ljudima

U ovoj godini bilo je 284 slučaja trgovine srpskih državljana, od čega 206 žene
 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je na otvaranju da će biti otvoreno još pet centara u različtim gradovimau Srbiji, a prvi naredni će biti u Zemunu.Prema njegovim rečima, sve je veći broj srpskih državljana koji su žrtve trgovine ljudima.

"U ovoj godini bilo je 284 slučaja, od čega 206 žene, a 78 muškaraca. Žene i devojčice su žrtve seksualne ekploatacije, a muškarci i dečaci najčešće su zrtve zbog radne eksploatacije", rekao je on i dodao da su ređi slučajevi trgovine ljudima zbog prosjačenja ili prinudnog braka.

Policija je privela 14 "trgovaca" ove godine

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović je rekao da je u Novom Sadu 2011. godine bilo 26 slučajeva trgovine ljudima i ocenio da mora javno da se kaže da je Srbija velika žrtva trgovine ljudima.

Načelnik Uprave za suzbijanje trgovine ljudima Policijske uprave Novi Sad Siniša Hrgić naveo je da je policija privela 14 izvršilaca tog krivičnog dela u 2011. godini.

Otvaranje prihvatilišta podržali su Zajednički program UNHCR, UNODC i IOM za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji.

Projekat je nastao pod pokroviteljstvom Globalne inicijative Ujedinjenih nacija za borbu protiv trgovine ljudima (UN.GIFT), a finansirali su ga vlade Belgije i Švajcarske, kao i UN.GIFT.

2023 © - Vesti online