Utorak 04.10.2011.
14:09
Beta

"Deo sam razočaranja građana posle 5. oktobra"

Siguran da je uradio makar nešto više od drugih i da je grešio manje od drugih: Dinkić
 

"Nezadovoljan sam onim što je urađeno u poslednjih 10, 11 godina i snosim odgovornost za greške. Siguran sam, međutim, da sam uradio makar nešto više od drugih i da sam grešio manje od drugih", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare. Dinkić je kazao da je shvatio da Srbija ima loš i neefikasan sistem koji mora biti promenjen decentralizacijom.

Upitan gde je otišlo 60 milijardi evra koje su ušle u Srbiju od promena 2000. godine i zašto za taj novac nije mnogo urađeno, Dinkić je odgovorio da je mnogo više novca otišlo u tekuću potrošnju nego u investicije, a jedan od razloga za to je i
centralizam.

"I ono malo novca koji je išao za kapitalne investicije utrošeno je neracionalno, a za to je kriv centralizam, jer je, recimo, Republika asfaltirala lokalne puteve zato što opštine nisu imale svoja sredstva", rekao je Dinkić uz komentar da URS neće učestvovati u skupštinskoj raspravi o rebalansu budžeta ako Vlada ne usvoji amandman URS, koji predviđa da Zakon o rebalansu precizno definiše koje opštine dobijaju dodatna sredstva.


"Zakonom o rebalansu je predviđeno da osam milijardi dinara više, po osnovu većeg prihoda od poreza na zarade i transfera, ide opštinama i gradovima, ali nije navedeno kojim", rekao je Dinkić i dodao da traže da u tekstu zakona stoji tačan naziv opštine i koliko novca koja dobija, da bi i poslanicima bilo jasno za šta glasaju i da bi opštine znale čime raspolažu.

Dinkić je rekao da su ministri URS pre tri nedelje obavestili Vladu o svom zahtevu i da im je rečeno da će amandman biti usvojen ali se to, naglasio je, do sada nije desilo.
"Vlada je prošle nedelje donela uredbu o transferu solidarnosti, na naš predlog i očekujemo da će ove nedelje i ovaj amandman uvrstiti u tekst zakona o rebalansu", rekao je Dinkić.

2024 © - Vesti online