Utorak 04.10.2011.
12:24 >> 16:41h
Beta

Srbi održali protest zbog ubistva kod Orahovca

Skup je održan pod sloganom:"Nećemo osvetu, tražimo pravdu", prenose beogradski mediji.

Okupljeni traže od kosovskih zvaničnika da pronađu odgovorne za ubistvo Putnika i za ranije zločine nad kosovskim Srbima
 

Na mitingu održanom kod manastira Gračanica, direktorka lokalnog Doma zdravlja Rada Trajković upitala je da li će biti dozvoljeno da i dalje bude nekažnjenih zločina nad kosovskim Srbima.

Ona je podsetila na čitav niz ubistava koja su godinama nerešena. Pre skupa više stotina Srba prošetalo je Gračanicom od Doma zdravlja do manastira gde su upalili sveće. Oni su na čelu povorke nosili transparente na kojima se od kosovskih zvaničnika traži da pronađu odgovorne za ubistvo Putnika, kao i za ranije zločine nad kosovskim Srbima.

Na jednom transparentu je pisalo:"Postoji samo jedan svedok da posvedoči o zločinima nad kosovskim Srbima - to je ceo svet". Drugi je upućen kosovskoj predsednici Atifete Jahjaga i na njemu je napisano: "Srbe ponovo ubijaju".

Rada Trajković je nakon protesta novinarima rekla da kosovska policija nije dozvolila današnji skup, već da je zatražila da on bude prijavljen 72 sata pre početka.

"Obzirom da mi nismo znali satnicu kada će biti ubijeni Srbi, nismo mogli da im ispunimo normativni zahtev i pošli smo bez odobrenja", navela je ona.

Rada Trajković je, na pitanje novinara da li se protestom daje podrška Srbima na severu Kosova, kazala da učesnici protesta i Srbi južno od Ibra uvek daju "svu podršku svim Srbima na Kosovu i Metohiji".

Skup je protekao bez incidenata, a obezbeđivali su ga kosovska i Euleks policija.

Aleksandar Putnik ubijen je u subotu uveče ispred jedne kafane u selu Zrza, kod Orahovca. Za sada policija nije saopštila motive ubistva, već da je u toku intenzivna istraga.

2024 © - Vesti online