Utorak 04.10.2011.
14:40
Beta

"Srbija će ostati bez kandidature zbog restitucije"

Predsednik Saveza vojvođanski Mađara: Ištvan Pastor
 



"Svi treba da shvate da je sada status kandidata ulog. Srbija ne može postati kandidat dok ne izmeni zakon", rekao je Pastor za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).
 

Dodao je da Mađarska "misli vrlo ozbiljno" u vezi sa stavom da ukoliko Srbija ne bude brisala kolektivno uskraćivanje prava mađarskoj zajednici, onda ubuduće neće podržati evropsku integraciju zemlje.


"Ukoliko su Holanđani imali dovoljno težine da tokom dugog niza godina utiču na različite procese, to nije bilo zato što su Holanđani jači od Mađara. U ovakvim pitanjima reč svakog ima podjednaku snagu", kazao je Pastor.


SVM je najavio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti i stavljanje van snage odredbe Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koja, kako je ocenjeno, predstavlja potvrđivanje principa kolektivne odgovornosti.


"Ubeđeni smo da zakon, ignorisanjem načela individualne odgovornosti, krši više odredaba Ustava, i u suprotnosti je sa osnovnim vrednostima EU", navela je ta stranka i izrazila žaljenje što je predsednik Srbije Boris Tadić doneo ukaz o proglašenju Zakona koji stupa na snagu 6. oktobra.

2024 © - Vesti online