Utorak 04.10.2011.
04:18
Beta

EU pomaže, Grčka će izbeći bankrot

Svaki evro kredita može Grčku da spase bankrota
 

Na kraju sastanka ministara Evrogrupe kojima on predsedava, Junker je rekao: "Grčka će izbeći bankrot", i ukazao da "niko ne razmišlja o izlasku Grčke iz zone evra".

Zemlje zone evra su noćas postigle kompromis o garancijama koje traži Finska od Atine u zamenu za nove kredite. Taj zahtev je nedeljama blokirao drugi plan za pomoć toj zemlji u krizi.

"Posle duge rasprave, došli smo do dogovora o uslovima kolaterala - o garancijama koje je Helsinki tražio u zamenu za nove kredite", izjavio je šef ministara monetarne unije Žan-Klod Junker.

Grčka očekuje deficit veći od planiranog

 

Grčka vlada priznala je da sledeće godine neće moći da smanji deficit na 6,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, kako je dogovoreno sa međunarodnim kreditorima koji su joj odobrili spasilački paket zajmova. Deficit će u 2012. godini biti smanjen, ali samo na 6,8 odsto BDP-a.

 

Projektovano je da grčki dug, prema nacrtu budžeta za sledeću godinu, dostigne u 2012. godini 172,7 odsto BDP-a ili 371,9 milijardi evra.

 

Grčka zavisi od isplata novca iz paketa zajmova od 110 milijardi evra, koji su joj dale zemlje zone evra i Međunarodni monetarni fond. Trenutno su u Atini međunarodni inspektori koji ispituju kako Grčka napreduje sa reformama i štednjom i od njihove ocene zavisi isplata nove tranše zajmova od osam milijardi evra.

2024 © - Vesti online