Ponedeljak 03.10.2011.
17:07
Vestionline

Nato neće novu istragu o Jarinju

Rasmusen: Pipadnici Nato snaga imaju pravo na samoodbranu
 

"Ne vidim da je neophodna dodatna istraga. Mi smo srpskoj strani dostavili sve informacije u vezi sa ovim incidentom vojnim kanalima", rekao je Rasmusen.

On je takođe istakao da pripadnici snaga NATO imaju pravo na samoodbranu, ali nije komenatrisao da li su vojnici Kfora tokom sukoba koristili bojevu municiju ili ne.

Snage NATO na Kosovu "primenjuju najmanju moguću silu, ali imaju pravo na samoodbranu", rekao je Rasmusen.

"Oni imaju pravo da štite svoj život i upravo se to dogodilo 27. septembra", rekao je generalni sekretar Alijanse, preneo je Itar-tas.

Kako je rekao, "u kriznim trenucima snage Kfora su bile prinuđene da operativno reaguju povodom razvoja događaja".

"Njihov mandat sastoji se u obezbeđivanju bezbednosti svih stanovnika regiona i upravo to će nastaviti da rade", rekao je prvi čovek NATO.

U sukobu na administrativnom prelazu Jarinje 27. septembra povređeno je 11 osoba - sedmorica Srba i četvorica pripadnika Kfora. Rasmusen je pozvao i Srbe i kosovske Albance da se uzdrže od nasilja.

"Neprestano pozivam sve strane da izbegavaju jednsotrane akcije i zapaljivu retoriku. Pozivam sve da da napore usmere na obezbeđivanje dijaloga a ne na konfontacije", rekao je Rasmusen, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ponovio da će snage NATO nastaviti da ispunjavaju svoju misliju "odlučno,

obazrivo i objektivno" u punoj saglasnosti sa mandatom UN.

2024 © - Vesti online